top of page

NIEUWS UIT DE LEEFGROEPEN

Project L1 Sterren - februari 2021

Dieren onder en boven de grond

Dieren in de lucht en in de kou

Voor dit project kwam ons domein goed van pas: we gingen  op zoek naar regenwormen, dieren boven de grond en vogelnestjes... We gingen samen met onze schop en doosjes op pad…

We leerden veel bij over de regenwormen: je moet heel hard op de grond te springen om regenwormen te vinden, een worm heeft geen oren en ogen, wel borsteltjes op hun lijf en vijf harten… 
We maakten eveneens een wormenboerderij, een doorzichtige met laagjes van aarde en zand die elkaar afwisselen en veel blaadjes erbij.

We ontdekten nog heel wat wist je datjes:

* Er leven geen mensen leven op de zuidpool maar wel op de noordpool.

* We mogen de bewonder van de noordpool geen Eskimo’s noemen want dit is een scheldwoord. Inuit is de correcte naam. Ze wonen niet in iglo’s maar overnachten hier soms wel in tijdens de jacht.

* Sommige vogels kunnen niet vliegen (struisvogel, pinguïn en een kip).

* De koekoek is een luie vogel, die maakt zelf geen nest en legt zijn eieren in iemand anders zijn nest.

Ook muzikaal kwam er veel aan bod. We luisterden naar het  muzikaal verhaal van Peter en de wolf waarin elk dier aan een muziekinstrument gekoppeld is. Hierna mochten ook wij een klankspel maken dat aan bod kwam op het forum. We dansten erop los met de vogeltjes, pinguïn en de papegaaidans.

In onze creahoek hebben we ons ook goed kunnen uitleven: zelf modder maken, verven met stro, een voederstation maken met een handboor, tekenen met krijt, zelf een pinguïn tekenen, een vogel naschilderen, een vogel ontwerpen met veren, stempelen met duplo ’s, schilderen van dozen om een vis-spel met magneten te maken en zoveel meer.

Ook speelden we veel gezelschapsspelletjes, gaven we elkaar een pluimenmassage en hebben we naar veel mooie verhalen mogen luisteren.

Project L2 Bijen - december 2020

Hoe overleven dieren in de winter?

In groepjes gingen we aan de slag om een dierenpaspoort van een winterdier te maken. We leerden enkele winterdieren kennen: de pinguïn, de wolf, de poolvos, de ijsbeer en nog veel andere dieren passeerden de revue. We deden opzoekingswerk over hun sporen, winterslaap of –rust, voedsel, vacht, enz. Nadien stelden we dit in groepjes voor aan elkaar. We ontdekten via een experimentje hoe dieren zichzelf warm houden tijdens de winter en ondervonden zo dat een vetlaag (vaseline) en vacht (stof) hun beschermd van de kou. We leerden over trekvogels die naar het zuiden gaan in de winter en verwenden de wintergasten met zelfgemaakte vogelcupcakes, pindakransen en zaadrolletjes. We hingen deze op aan onze leefgroep en konden zo goed zien welke vogeltjes er langs kwamen. Maar we bekeken niet alleen de vogels, we bekeken ook de sporen die dieren achterlaten in de sneeuw. We maakten ze na in het zand en speelden er nadien een raad-spelletje mee. We sloten het project af door onze klas om te toveren tot een winterwonderland: we maakten sneeuwvlokken, tekenden op de ramen, spoten met nepsneeuw en ijskristallen, enz. We deden een yogales in winterthema en speelden een quiz met alles waarover we leerden afgelopen weken! 

Project L4 Valken - oktober 2020

Hoe kunnen we zelf een sportdag organiseren?

De valken wilden graag een eigen sportdag in elkaar steken. Hiervoor moesten ze zelf eerst verschillende soorten sporten ontdekken en uitproberen.

We startten het project met opzoekwerk: welke soorten sporten bestaan er, waar en wanneer werden ze uitgevonden? Er kwamen ook een heleboel trainers een initiatie geven. Zo leerden we dit project de volgende sporten kennen: volleybal, ultimate frisbee, judo, paardrijden, ritmische gymnastiek, voetbal…

Naast al dat sporten, onderzochten we ook het menselijk lichaam. Hoe komt het dat we eigenlijk kunnen bewegen? Waarom gaat onze hartslag de hoogte in als we sporten? Wat is het belang van opwarmen? Welke voeding nemen sportmannen en vrouwen? We deden heel wat proefjes rond het menselijk lichaam en maakten ook onze eigen sportdrank en sportrepen.

Dan was het zover… de sportdag! De valken staken in groepjes een hele sportnamiddag in elkaar voor de vossen. Ze zorgden voor een opwarming, gaven uitleg over de sporten en deden heel wat oefeningen met de kinderen! Het werd een hele sportieve namiddag!

Project L1 zonnen - oktober 2020 

Welke dieren leven er allemaal in de jungle?

Wat een beestig project hebben we achter de rug! 
Laat ons zeggen dat we enorm veel dingen hebben geleerd over het leven in de jungle. Elke dag opnieuw kwamen we weer wat nieuwe dingen te weten. 
Al snel veranderde onze leefgroep in een echte jungle. We maakten van de poppenhoek een jungle waar je kon op zoek gaan naar dieren. Voor je op tocht kon in de jungle, moest je zeker en vast een ticket gekocht hebben en een verrekijker meenemen, zo kan je de dieren nog beter zien. Een echt avontuur in onze klas!

Het meest spannende tijdens ons project zal toch wel het bezoek van REPTISCHOOL geweest zijn. Wat een ongelooflijk mooie ervaring. We kregen de kans om enkele dieren van dichtbij te zien en te mogen aanraken: een gekko, een bardagame, een landschildpad, een python slang en een tijgerslang.

Ons eerste project was een leuke start van het schooljaar, we hebben ongelooflijk toffe en leerrijke weken achter de rug! Ons project hebben we kunnen afsluiten met een geweldig leuke jungle dag. Zo veel verschillende dieren die er waren. Tarzan was er zelf ook bij, echt geweldig! 
We hebben kunnen smullen en proeven van al dat lekker fruit: een granaatappel, ananas, kokosnoot, papaja, mango, kaki, ... Daarna deden we nog een JUNGLE QUIZ en speelden we een dierenzoektocht. Alle dieren mochten zich verstoppen in de tuin.

We hebben enorm genoten van dit project en kijken al uit naar wat het volgende project zal worden.

Project L2 Bijen - oktober 2020 

Hoe kunnen we zorg dragen voor onze planeet?

De bijen startten dit schooljaar met een project over het klimaat, naar aanleiding van enkele weetjes en nieuwsjes uit die kring. Die gingen over tweedehands kledij, eten die van erg ver moet komen voor het op ons bord belandt, afval in de zee, enz. We begonnen met een zwerfvuilactie in en rond de school, waarna we de vuilniszakken uitgoten en alle troep juist sorteerden. Nadien oefenden we dit nog verder in via een eendjes-vis-spel en de afvalknaller! Maar niet al het afval belandde in de vuilnisbak, we maakten coole portefeuilles van lege drankkartons. Ook brachten we spullen mee die we zelf niet meer nodig hadden maar die een ander wel nog kon gebruiken en gaven deze een tweede leven in de kringloopwinkel, waar we een uitgebreide rondleiding kregen als bedanking! We brachten een bezoek aan de zelfplukboerderij en kregen verse groenten mee om nadien heerlijke soep van te maken in de klas. Mmm! Met de volledige leefgroep lieten we de auto voor één dag thuis en kwamen we met de fiets naar school om nadien een tocht te maken naar Puyenbroeck. Uiteindelijk sloten we het project af met een muzikant die ons een klimaatlied aanleerde!

Project L3 Eekhoorns - oktober 2020 

Wat zit er eigenlijk allemaal onder de grond?

De eekhoorns gingen op zoek naar welke dieren onder de grond leefden. We deden opzoekwerk en legden het aan elkaar uit. We maakten ook een wormenhotel en konden de gangen van de wormen al mooi zien. We onderzochten ook het verschil tussen bollen en knollen en maakten lekkere vegetarische spaghetti met onder andere ajuin, look, knolselder, wortel,... We waren ook super benieuwd hoe de grond eruit zag bij ons op school. We gingen maar liefst 3 meter diep. We ontdekten heel wat lagen en leerden dat de grond onder onze voeten vooral uit zand bestaat. 

Deze week maakten we een wandeling en gingen we op zoek naar putdeksels. Welke leidingen en buizen komen hier allemaal op uit? 

Alles wat we leren proberen we creatief te verwerken om uiteindelijk een leuk stop-motion filmpje te maken. We zijn alvast zelf benieuwd naar het eindresultaat. 

Project L1 Sterren - oktober 2020 

Wat vinden we allemaal op de grond?

De sterren brachten heel wat vondsten van op ons groot schooldomein en daarbuiten mee in de kring: appels, kastanjes, noten, bladeren, veren, stenen, takken,.. 

We splitsten dit op in de eetbare en niet-eetbare dingen. We gingen eerst aan de slag met wat eetbaar is. We kookten en proefden verschillende sappen en confituur, koekjes, appelflappen, .. en maakten er een eigen receptenboekje van. 
Daarna kwamen de veren, takken, stenen,.. aan bod. We schilderden met veren, ritmeerden met stokken, maakten afdrukken van bladeren, verzonnen verhalen met vertelstenen, ... en zoveel meer. 

bottom of page