top of page

WELKOM IN LEEFGROEP 3


Welkom in de derde leefgroep: het derde en vierde leerjaar.
 

In ons woordenboek van A tot Z vind je heel wat praktische info over onze school en de verschillende leefgroepen. Hieronder sommen we graag nog wat info op die eigen is aan onze leefgroep.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Spreek ons dan zeker aan.

De derde leefgroep

Welkom in de derde leefgroep, waar het derde en vierde leerjaar samen school maken.
 

Kelly en Camille zijn er de begeleiders (vanaf januari 2024 wordt Camille vervangen door Mari). Kelly is begeleider van de spechten en Camille van de eekhoorns. Het derde en vierde leerjaar zitten er samen in stamgroepen die onafhankelijk van elkaar werken, maar soms wel bepaalde activiteiten samen plannen (uitstap, hoekenwerk,…).

  

We hebben ook enkele vakleerkrachten. Zo geeft Mario zwemmen en turnen, Nancy is er voor zedenleer en Paulina voor godsdienst. Kevser geeft op dinsdag Islamitische godsdienst.

De schooluren en de kringen

De activiteiten gaan door van 8.30u tot 12.15u en van 13.30u tot 15.25u. Op woensdag eindigt de school om 12.05u. De bel gaat ’s ochtends om 8.25u zodat we met de kring kunnen starten om 8.30u.

Breng je kind steeds op tijd naar school want de dag begint zoveel fijner als we die onmiddellijk allemaal samen kunnen aanvatten.

Je neemt als ouder buiten afscheid van je kind.

Op maandag en dinsdag ben jij als ouder ook zeer welkom in de kring van 8.30u tot ongeveer 9u. Indien je als ouder deelneemt aan de kring, gelieve dan ook rekening te houden met de kringafspraken: niet onder elkaar praten, naar elkaar luisteren, de kring niet storen en blijven zitten in de kring tot deze gedaan is.

Op woensdag vindt de W.O.-kring plaats, de ouders van het kind zijn zéér welkom om te steunen, helpen bij het bedienen van de pc, presentatie, … .

Wanneer je kind te laat is, mag het gewoon binnenkomen. Maak het er wel nog eens attent op dat hij/zij dit zo stil mogelijk moet doen en gewoon in de kring mag gaan zitten. Op die manier stoort hij/zij het minst de groep.

Mogen we jullie vragen ons (begeleider of school) in de mate van het mogelijke op de hoogte te brengen als je kind afwezig zal zijn of later zal komen.

Pantoffels in de leefgroep

Om een gezellige en huiselijke sfeer te creëren, vragen we de kinderen om pantoffels te dragen in de leefgroep. Kan je er voor zorgen dat er aanwezig zijn op school? Let er ook op, dat deze goed aan de voeten blijven zitten.  Schrijf ook de naam in of op de pantoffels, zo weten we meteen van wie ze zijn.

 

In de gang krijgt elk kind een vakje voor zijn schoenen, pantoffels en boekentas.

Elk kind heeft ook in de leefgroep een vakje om zijn agenda, werkboeken, pennenzak,… te plaatsen.

           

Eten en drinken

Tijdens de pauze krijgen de kinderen de tijd om hun tussendoortje te eten.  Wat kan allemaal meegebracht worden als tussendoortje: een lekker stukje fruit of groente, noten, rozijnen, een gezonde boterham of een yoghurt.  Tijdens de kleine pauze worden geen koeken toegelaten, alsook geen pudding.  Op de dag van het zwemmen kan wel een gezonde koek (zonder chocolade). 

De kinderen krijgen de mogelijkheid om overdag te drinken. Frisdranken zijn niet toegestaan bij ons op school. Tijdens elke wisseltijd kunnen de kinderen drinken. Tijdens hoekenwerk en project mag dit ook steeds. Bij warm weer moedigen we de kinderen aan om extra te drinken.

We gebruiken geen drinkbekers meer in de klas. Graag allemaal je eigen hervulbare drinkfles meebrengen! Boterhameters eten in hun leefgroep, warm eters gaan naar de grote eetzaal voor de warme maaltijd.

 

Berichten, mededelingen en huistaken

We communiceren op enkele manieren:

- Brieven en invulstrookjes worden per mail gestuurd.

 

- Er is een Whatsapp groep van de klas. Via deze weg worden er eens foto’s verstuurd van bijvoorbeeld een uitstap, een toffe
   activiteit, … Hierin worden ook korte boodschappen door de begeleider gezet zoals: ‘Er zijn terug luizen gesignaleerd?’

   Aandachtspunt:

  • In deze groep kan er wel eens een vraag gesteld worden aan andere ouders. Letten jullie er wel op dat wanneer je een persoonlijke vraag hebt, dat je die communicatie dan ook rechtstreeks met de betreffende persoon voert en niet via de klasgroep?

  • Door de whatsapp groep heb je ook het telefoonnummer van de begeleider. Graag zouden we vragen om hier geen misbruik van te maken. We vragen dan ook om niet te bellen, maar een berichtje te sturen, waardoor we op een gepast moment contact kunnen opnemen.

  • We zijn steeds aanspreekbaar voor en na school. Wie echter niet op school komt, mag ook steeds mailen naar: kelly@eikenkring.be of camille.vanpee@sgr22.be
     

- Via de agenda. Dit jaar gaan we voor een agenda in een bestekmapje.
   We gaan dit uitgebreid toelichten op de leefgroepvergadering. Wat zal je daar allemaal in terugvinden:

 

  • De maandplanning met activiteiten en huistaken.

  • Een ‘Ik plan’-blaadje. Hierop kunnen de kinderen plannen hoe/wanneer ze hun huiswerk zullen aanpakken deze week. De kinderen krijgen wekelijks een huistaak en een dictee.

  • Blaadjes met doelen voor taal, wiskunde en wereldoriëntatie. Op deze blaadjes gaan de kinderen aanduiden aan welke doelen ze gewerkt hebben die dag. Het is de bedoeling dat we hen meer doen stilstaan bij hun leren en dat ze hun leerproces ook meer in eigen handen gaan nemen. Door nog duidelijker met doelen te werken, krijgen ze een beter zicht op wat al goed lukt en waarop we nog extra moeten oefenen.

  • Er zit ook een bundeltje van wiskunde in. Hierop staan alle doelen van wiskunde, met de manier waarop het in de klas wordt aangepakt.

  • De woorden van de week voor de dictees krijgen hier ook een plekje. Je krijgt ook hiervan onmiddellijk het overzicht van het hele blok. Kijk goed op de maandplanning wat er precies ingeoefend moet worden.

  • Een blaadje met 4 afwezigheidsbriefjes.

 

Om alles netjes  te houden zouden we willen vragen om een harde elastiekmap mee te brengen.

Graag een brede variant, zodat agenda en eventueel werkboeken voldoende plaats hebben. Voor de rest hebben de kinderen niets nodig. Potloden, stiften, bestekmapjes, balpen, fluostift, pennenzak,… worden allemaal door ons voorzien.

De kledij naamtekenen

Voorzie jassen, mutsen, sjaals, handschoenen en ook de laarzen liefst van een naam. Ook al zitten ze in het derde of vierde leerjaar, we merken dat ze toch niet altijd hun eigen materiaal herkennen. Als je kind iets mist, geef dan een seintje of kijk eens bij de verloren voorwerpen.

Turnen en zwemmen in schoolverband

Turnen doen we per stamgroep en zal voor beide groepen op donderdag vallen.

  • we gaan naar de sporthal met onze schoolfietsen in de periode dat we niet gaan zwemmen (van 1sept tot 2dec en van 13 maart tot 30jun) De turnzaal op school is vaak niet vrij dus ook bij slechter weer moeten de kinderen vlot kunnen vertrekken. Kledij dus steeds aanpassen aan de weersomstandigheden (regenjas, handschoenen, …)

  • sportzak = rugzakje met naam (eventueel sleutelhanger of bagage-label gebruiken). We fietsen niet met zakjes aan ons stuur.

  • de kinderen hebben hun eigen fietshelm nodig.  Wie dat wil, kan zijn fietshelm gerust op school achterlaten. We hebben hier plek voor in de fietsberging. Deze berging zal steeds worden afgesloten.

  • sportschoenen = propere indoor sportschoenen met bleke zool. Is een deel van de zool gekleurd, dan moet de vermelding “non-marking” nog duidelijk leesbaar zijn. In geen geval zwarte zolen! De sportdienst van Lochristi hecht hier zeer veel belang aan.

  • sportbroek  en T-shirt naar keuze met korte of lange pijpen/mouwen; naamtekenen in het label want heel veel kinderen dragen dezelfde (decathlon)kleren

  • sportkleren trekken de kinderen pas aan in de kleedkamer. Kleren die reeds gedragen werden op school zijn vaak reeds te vuil van het spelen. Met deze vuile kleren mogen de kinderen niet op de sportvloer.

Graag een turnzak met touwtjes die je over de schouders kan dragen.                

 

Onze leefgroep gaat elke vrijdag zwemmen van 9 december t.e.m. 10 maart.

Inkijken mappen en schriften

De kinderen krijgen regelmatig hun werkboeken en contractwerk mee naar huis. Gelieve deze boeken steeds de volgende dag terug mee te geven naar school. Wie graag de dikke map of vrije tekstenboek eens inkijkt kan dit steeds doen tijdens de kring of een ander rustig moment.

 

Alles wordt stelselmatig meegegeven naar huis om in te kijken. Het is de bedoeling dat jullie dit handtekenen en dit zo snel mogelijk terug naar school meegeven. Het materiaal wordt dan verzameld in de dikke rode map.

 

Afwezigheden en medicijnen

Kinderen zijn vanaf 5 jaar leerplichtig.  We hebben dus steeds een briefje nodig met de reden van afwezigheid, anders is je kind ongewettigd afwezig.

Belangrijk:

  •  Je geeft het briefje ten laatste af op de eerste dag dat je kind terug naar school komt.

  •  Een medisch attest of doktersbriefje is voor de inspectie alleen in orde als de arts het tijdens de ziekteperiode geschreven heeft.

  • Een zelfgeschreven briefje mag slechts 4 keer per schooljaar en voor max. 3 opeenvolgende dagen. (Deze vind je in de agenda.)

  • Wij mogen je kind alleen medicijnen toedienen als je het daarvoor voorziene briefje, ingevuld door de dokter, meegeeft. Dit krijg je sowieso begin schooljaar en kan je tussendoor ook steeds bekomen.

 

Verjaardagen

Als een kind jarig is, vieren we dat graag samen met de stamgroep in de klas.  We vieren alle jarigen van de afgelopen maand samen.  Dit doen we door maandelijks te koken voor de jarigen van de maand.  Deze kinderen kiezen in samenspraak met de begeleider de kookactiviteit.  Dit betekent dat je als ouder op de verjaardag van je kind geen extra traktatie hoeft te voorzien.  Als ouders zijn jullie steeds welkom op de dag van het koken, de planning zal begin september meegegeven worden.

Slot

Zo, dit was al een hele praktische boterham! Als je nog vragen hebt, aarzel niet en spreek ons aan.

We wensen jullie allemaal een erg fijn schooljaar vol ervaring!

bottom of page